"La cura és la pedra angular de la nostra pràctica"
Visita'ns a L'ESCALA
RONDA PEDRÓ, 12
Truca'ns al
972 771 475
618 646 036
Horari (amb cita prèvia)
Dill - Div: 8:00am - 8:00pm

RESPIRAR PER RELAXAR

Respirar és vida. Cada dia inhalem i exhalem aire mils de vegades. Però poques vegades ens parem a pensar en la nostra respiració. La respiració és regulada de forma automàtica pel cervell i pateix alteracions  segons l’activitat que fem i el nostre estat emocional. Es torna més ràpida o més lenta, més o menys profunda conforme si tenim por o estem tranquils, si estem excitats o relaxats, si estem enfadats o contents.

Actualment vivim en un món accelerat que ens provoca tensió i estrès. Una resposta a l’estrès és contenir la respiració i posar rígid el tòrax. Aquest bloqueig respiratori pot esdevenir un hàbit, restringint així la capacitat pulmonar natural i afectant alhora la postura i la flexibilitat.

Una bona respiració oxigena millor les cèl·lules del cos i fa més clares les idees concebudes pel cervell, que és el principal consumidor d’oxigen, tornant-lo apte per exercir les seves funcions. La respiració té a més moltes funcions: mobilitza els músculs de la caixa toràcica, flexibilitza el diafragma provocant un automassatge dels òrgans interns, regula la circulació sanguínia i equilibra el sistema nerviós. El son es converteix en allò que ha de ser: descans.

Una persona sana, assossegada, alegre, respira a ple pulmó. Per altra banda, l’angoixa, la por, la irritació,  bloquegen la respiració.

Per a obtenir un estat de calma és necessari aprendre a controlar la respiració.  Un bon control de la respiració és font de vida.

 

Consells per a una respiració de qualitat:

  • De tant en tant sospireu, feu badalls.
  • Procureu deixar que l’aire surti sense esforç evitant el bloqueig de la respiració quan feu força, experimenteu tensió o dolor.
  • Si esteu neguitosos o angoixats i necessiteu controlar la vostra respiració, preneu consciència de la vostra respiració: el soroll, el recorregut de l’aire, els moviments de la caixa toràcica i de l’abdomen.

 

Exercicis pràctics

  • Estireu-vos i sentiu l’empremta del cos a terra. Pareu atenció al moviment respiratori del tòrax, de la panxa. Intenteu relacionar la respiració amb la resta del cos. Quin moviment sentiu a les cames, als braços, a la pelvis… quan entra l’aire? I quan surt? Torneu a comprovar l’empremta.
  • Poseu-vos de costat i intenteu dirigir l’aire cap a aquelles zones de la columna que us molesten, que estan rígides o necessiten relaxar-se.
  • Estireu-vos a terra amb les cames flexionades i sentiu el volum d’aire que està entrant i sortint. Observeu el moviment del tòrax superior, del tòrax inferior i de la panxa. Proveu d’exagerar el moviments, sense forçar la respiració. Torneu a comprovar el volum d’aire que entra i surt.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *